Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2015

Suomalainen piilosana täyttää 40 vuotta

Suomen Kuvalehden numerossa 9/1975 julkaistiin ensimmäinen suomalainen piilosana. Sen oli laatinut Risto Pitkänen, jonka esittely löytyy täältä.

SK on aina ollut piilosanojen julkaisun aallonharjalla ja vuonna 2014 se oli myös järjestämässä valtakunnallista Piilosana SM 2014 -kisaa. Vakituisesti piilosana löytyy myös mm. Ilta-Sanomien viikonloppunumerosta ja Aamulehdestä sunnuntaisin. Ristikkolehdistä piilosana on jokaisessa numerossa mm. kaikissa Pelikaaneissa sekä useissa Kolmiokirjan lehdissä, etenkin Iisakin Ristikoissa.

Piilosanoihin sisälle pääsy ei ole helppoa, vaikka olisi lukenut säännöt. Aivoissa pitää jonkun napsahtaa, jotta ajattelu menee oikeisiin uomiin. Itse ratkoin ensimmäisen piilosanani (tuon kaikkien aikojen ensimmäisen) serkkuni Maaritin kanssa. Olimme alle kaksikymppisiä ja ristikoista kiinnostuneita, mutta tuo uusi innovaatio imaisi meidät mielenkiintoiselle retkelle, joka on jatkunut kummallakin erittäin piilosanaisena tähän päivään saakka. Ensimmäinen oma piilosanani julkaistiin Suomen Kuvalehdessä vähän yli vuosi tuon jälkeen ja aloin laatia niitä myös Iisakin Julkaisuihin.

Tässä yhteydessä kannattaa toki mainita myös nyt lähellä oleva päivämäärä 7.2. Silloin tulee 90 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta sanaristikosta ja 20.2. taas 44 vuotta allekirjoittaneen ensimmäisen ristikon julkaisemisesta.

Erkki Vuokila