Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2018

Ohikiitävästä hetkestä syntyi ristikko

Ajelin aamuauringossa 21.2. Lahdentietä ja yhtäkkiä näin tien vasemmalla puolella hauskannäköisen rakennuksen. Tarkemmin sanoen sen katon muoto sykäytti. Näin heti mielessäni jonkun laskemassa sitä alas. Tie vei kuitenkin pohjoiseen, mutta muistikuva jäi päähän.

Laskijaa kaipaava katto

Seuraava aamu valkeni yhtä aurinkoisena. Varhaisia aamulaadintoja tehdessä tuli sellainen olo, että nyt jos koskaan se rakennus pitää käydä kuvaamassa. Tein työmatkalla aika pitkän mutkan tämän takia. Onnekseni löysin hyvän kuvauspaikan, josta rakennus oli ikuistettavissa kokonaisena. Ohessa toinenkin otos samasta tilanteesta. Oli kylmä aamu, näpit siinä hieman jäätyivät, mutta mieli oli lämmin. Lähetin kuitenkin saman tien yhden kuvan Mäkelän Markulle ja kysyin, onnistuisiko tämmöinen juttu. Markulla oli alkupäivästä menoa, mutta iltapäivällä valmis pääkuva tuli jo sieltä nähtäväksi. ”Oisko tossa? Vähän fuskasin mittakaavasta, eli ukko on isompi esim. rakennusten ikkunoihin verrattuna että erottuu paremmin, mut toiminee noinkin.”

Pääkuvassa laskija katolla

Klikkaa nähdäksesi koko kuvan

Olimme juuri tehneet Apu 13:n ristikon, joten piti miettiä, mihin tämä talven aikana sopisi. Pienillä vekslauksilla se toinen siirrettiin numeroon 14 ja tämän paikaksi tulisi Apu 12 eli tämä viikko. Kuva osoittautui herkulliseksi lauseverkon kannalta ja haarautuvia nuolia tulikin melkoisesti. Homma sujui hankalaan asetelmaan nähden hyvin ja Markku sai piirrettävää jo 23.2. Tässä tapauksessa hän sai vain laatimuksen ja teki sitten itse vihjeet ristikkoon.

Ristikko palasi Markulta 27.2. Eihän sitä katsellessaan voinut kuin ihastella. Tuli heti mieleen, että tämän hyvänolontunteen ja inspiraatiotarinan jakaisi mielellään muidenkin kanssa. Etenkään helpomman pään ristikoita ei yleensä suuremmin huomioida. Tuskin tästäkään monta mainintaa olisi tullut, ellei tämä kissapari olisi itse nostanut häntiään. Markku teki sen lomansa takia jo maanantaina omalla Facebook-sivullaan.

Erkki Vuokila

Uusiakin vihjeitä saadaan silloin tällöin

”Ristikoissa toistuvat aina samat sanat ja samat vihjeet!” Tätä kuulee paljon, mutta näin ei meidän mielestämme saisi olla. Onhan nykypolville vaikeaa tuntea Esa Arra tai Leo Matis, kun ikimuistoisiksi senioreillekin heidät ovat tehneet ainoastaan ristikot.

Helpoissa ristikoissa toki on toistuvissa sanoissa samoja vihjeitä, mutta mikäs se mukavampaa, jos saamme ristikkosanoille parempia ja ajankohtaisempia vihjeitä.

Hyvä tuore esimerkki näkyy tässä yhteistyökumppanimme Avun 85-vuotisjuhlanumeron kannessa. Tanhupallo on apu moneen vihjeityspulmaan. Toki Kiti-sanan vihjeenä on nähty Kokkosta, mutta superjulkkikseksi hän nousi tämän Putous-kauden alkaessa, tarkemmin ilmestyessään sketsihahmokilpailuun Tanhupallona.

Kitin yleisin vihje tuoreissa ristikoissa on siis varmastikin TANHUPALLONA. Kitin suosio on vaikuttanut myös toisen ristikkosana eli Titan vihjeeseen. Siihen sopii esim. TANHUPALLON ÄITI. Mainittu Titta Jokinen esiintyi yhdessä Putous-jaksossa Tanhupallon laulukuorossa.

Niillä ristikkolehdillä, joilla on isot varastot, Kitin ja Titan vihjeet eivät vaihdu pitkään aikaan. Jos Tanhupallo sitten osoittautuisi ohimeneväksi ilmiöksi ja se unohdettaisiin, ne vihjeet ehtisivät noihin lehtiin todellakin liian myöhään.

Nimeään vaihtavat ihmiset tekevät joskus laatijoiden elämän vaikeaksi. Lola Odusoga meni naimisiin ja vaihtoi nimensä Wallinkoskeksi. Erottuaan hänestä tuli jälleen Odusoga. Laatijalla on kova työ seurata hänen muutoksiaan ja reagoida heti.

Kaikenlaista voi sattua, kun pyritään ajankohtaisuuteen. Erään ristikkomme julkaisu myöhästyi, jolloin vihje 2018 ei ollutkaan enää ENSI, kun julkaisuvuosi oli jo 2018.