Tarina

Erkki Ilmari Vuokila syntyi 15.8.1957 Helsingissä Naistenklinikalla perheen ainoaksi lapseksi. Ensimmäiset vuodet kuluivat Pohjois-Haagassa. Seitsenvuotiaana perhe muutti Itä-Pakilaan (hyvin lähelle sitä paikkaa, jossa Sanaris Oy:n tilat nykyisin sijaitsevat!). Siellä asuessaan ristikkoharrastus alkoi hiljakseen herätä Ekin tarkkaillessa isänsä ratkontaa.

Sanaris on perheyhtiö, jonka Erkki Vuokila perusti vuoden 1986 alussa isänsä ja vaimonsa kanssa. Jo sitä ennen hän oli ehtinyt saavuttaa arvostusta ristikkomaailmassa. Ekin ensimmäinen ristikko julkaistiin vuoden 1971 alussa, jolloin hän oli 13-vuotias. Tänä päivänä tuo ristikko jo hävettää Ekiä, mutta jostakin on aloitettava ja tuolloin ristikoiden taso oli aivan toisenlainen kuin nykyisin. Täältä voit tsekata, millainen se oli.

Vuonna 1971 Eki sai kuvaristikoitaan myös Suosikkiin, Hopeapeiliin ja Iisakin Ristikoihin ja huima kehitys alkoi. Paavo Iisakki Lukkaroisesta tuli Ekille ensimmäinen oppi-isä, Eki oli Iisakin ensimmäinen Lukkaroisen suvun ulkopuolinen avustaja. Suomen Kuvalehti tuli myös pian kuvaan mukaan ja vuodesta 1976 myös SK:n piilosanat. Samalla Eki pääsi tutustumaan ensimmäisen suomalaisen kuvaristikon laatineeseen Osmo Kailaan, jota toimitti tuolloin SK:n palstan (se siirtyi Sanarisille marraskuussa 1989). Ennen ja jälkeen piilosanojen Eki on ottanut omakseen liki kaikki ristikkotehtävätyypit.

Vuosina 1979–1986 Eki luki itsensä metsänhoitajaksi Helsingin yliopistossa, mutta opiskeluaikana perhe ja ristikkotuotanto kasvoivat sellaisiin mittasuhteisiin, että metsänhoitaminen sai jäädä muille ja Eki oli omistava elämänsä ristikoiden ilosanoman levitykseen.

Tämän yli neljänkymmenen vuoden aikana ovat suomalaiset sanaristikot muuttuneet entistä laadukkaammiksi ja kiinnostavammiksi ja Erkki Vuokila sekä myöhemmin Sanaris ovat kulkeneet koko ajan kehityksen kärjessä, salkussa mustavalkoisten ristikoiden rahtaaminen toimituksiin on vaihtunut nopeaan sähköiseen kulkuun ja entistä valmiimpaan ja värikkäämpään lopputulokseen. Seuraava sukupolvi Vuokiloita on astunut mukaan auttamaan tässä kehityksessä ja sitä seuraavakin osoittaa jo mielenkiintoa ristikoihin.

Tänä päivänä Sanaris Oy:llä on seitsemän työntekijää ja useita kymmeniä avustajia ja tuotamme ristikoita ympäri Suomea ja oikeastaan koko maailmaa, sillä kaukaisimmat avustajamme ovat Australiasta. Pääkallonpaikka sijaitsee Pohjois-Helsingissä ja siellä Eki, vaimonsa Eeva ja poikansa Sakke puurtavat seitsemän päivää viikossa ristikoiden asialla.

Sanaris Oy on jo kauan ollut brändi ja sillä on useita tunnettuja ristikkobrändejä lehdissä, mm. Ilta-Sanomien maanantainen Histis, tiistainen Uutisristikko ja viikonloppujen Pehmis ja Kovis.