Uutiset

Mainiota ristikkojoulua ja tulevaa vuotta 2020!

Onhan tästä kirjastani, EVVK – Erkki Vuokilan Vuosikirja 2020, jo kerrottu parissa aiemmassa uutisessa, mutta vielä kerran palaan asiaan. Kirjamessut olivat nimittäin mukava kokemus. Olin paikalla kaikki neljä päivää ja tein ihmisille henkilökohtaisia ristikoita lennosta. Moni sai isänpäivälahjan väliin isälleen omistetun ristikon.

Teoksen osasto sijaitsi hyvällä paikalla erään poikittaiskäytävän varrella. Yleisövirta oli jatkuva. Osastolla käytiin taajaan mielenkiintoisia keskusteluja. Teoksellahan on paljon laadukasta ja monipuolista kirjallisuutta.

Teoksen tiedotuspäällikkö Hannele Jyrkkä haastattelee EVVK:n tekijää.

Tässä vaiheessa olisi tärkeää, että EVVK löytäisi mahdollisimman monen ristikko- tai piilosanafanin sekä suomen kielen harrastajan hellään hoivaan ja seuraisi ensi vuoden ajan mukana. Nyt on jo käytännössä tehty päätös julkaista vastaava kirja myös vuonna 2021.

Kyllä Sanaris Oy:n jouluun ja alkavaan vuoteen kuuluu paljon muutakin. Itse asiassa suurin odotuksemme kohdistuu tähän sivustoon, jota juuri luet. Se on nimittäin kokemassa melkoisen muutoksen heti alkuvuodesta.

Erkki Vuokila

Tavataanko Helsingin kirjamessuilla?

Eki poseeraa EVVK 2020 -kirjan kanssa Sanaris-ikkunan edessä.
EV ja EVVK

Kustannusosakeyhtiö Teoksen ja Sanaris Oy:n yhteistyön tulos, EVVK – Erkki Vuokilan Vuosikirja 2020, julkistetaan Helsingin kirjamessuilla torstaina 24.10. ja se on saatavana Teoksen osastolla erikoistarjouksena kahdella kympillä.

Kerroimme kesän uutisessa jo seuraavaa: ”Kyseessä on yhdistelmä kalenteria ja tehtävälehteä. Jokaiselle viikolle on vähintään kaksi aukeamaa, joten sivuja on reilusti yli 200. Viikkoon sisältyy aina sivun kuvaristikko (usein avo- tai tavu-sellainen) ja kompakti krypto. Piilosanoja on paljon, samoin piilosanamaisia tehtäviä ja aktivointispotteja. Kielenkäyttö ja sanailu ovat kaiken a ja o.” Tehtävät ovat kaikki uusia ja varta vasten tähän kirjaan ja kyseiselle viikolle tehtyjä. Kuvitus on Heli Kärkkäisen ja taitto Niko Ritarin eli upea sisältö on kokonaan Sanaris Oy:n tekemä.

Olen Teoksen osastolla 6 c 60 haastatteluissa lauantaina 12.45 ja sunnuntaina 14.45. Heti torstaiaamuna tutkin Teoksen väen kanssa, olisiko osastolla mahdollista järjestää jotain hauskaa ristikkoaiheista mielenkiinnon kohdetta eli vaikka laadinnan esittelemistä tai henkilökohtaisten ristikoiden tekoa kävijöille. Kannattaa siis ehdottomasti tulla osastolle tarkkailemaan tilannetta, koska olen paikalla Messukeskuksessa suurimman osan noista neljästä päivästä.

Kirjaa saa toki myös kirjakaupoista ja eräistä marketeista ja päätimme ottaa sitä myyntiin myös toimistollemme osoitteessa Sturenkatu 31 C, 00550 Helsinki. Se sijaitsee Vallilassa aivan Mäkelänkadun risteyksen lähellä. Tunnistat sen ikkunassa olevista Sanarisin ja Pelikaani-ristikoiden logoista. Voit myös soittaa 0400-505055 kyselläksesi tarkemmin.

Kirja on aivan ehdoton isänpäivä- ja joululahjavinkki, kunhan olet ensin ostanut yhden itsellesi.

Erkki Vuokila

Eki teki Histiksen ja Histis teki tehtävänsä

Joskus kaikki käy nopeasti. Olin juuri etsinyt Iltiksen Histikseen materiaalia Läntisen Tommista hänen 60-vuotissynttärinsä kunniaksi, kun kuulin Tommin sanoneen haastattelussa: ”Koska tänään ei ole keikkaa, meikäpoika todennäköisesti katsoo Netflixistä yhden jakson Designated Survivor -sarjaa. Saatan tehdä myös vähän ristikkoa.”

Tommi sai lahjan

Laadin sitten ristikon ja sain mielestäni mukaan jokseenkin kaikki Tommin uran tärkeimmät kappaleet. Onnistuisinkohan jotenkin siinä, että pääsen ojentamaan vedoksen sankarille ennen julkaisua? Syntymäpäivä oli 22.8. ja ristikko julkaistaisiin 26.8.

Mutkien kautta sain selville, että Tommin bändissä soittaa Puke Kataja. Puke äänitti ja miksasi vuonna 2018 Härkösen Jyrkin levyn, joten tunsin hänet hyvin. Selvisi, että juuri syntymäpäivänä Tommi viettäisi On the Rocksissa juhlaa tuttujen kanssa ja olisin tervetullut. He heittäisivät jopa puolen tunnin setin. Kuulosti mukavalta, koska en ollut nähnyt Tommia livenä. Minulla oli kyllä hallussa harvinaisuus, Tommin yhtyeen Rin Tin Tinin albumin koelevy, jonka sain heidän levy-yhtiönsä vetäjältä, sittemmin edesmenneeltä Lido Saloselta. Toinen mukava Tommi-muisto oli Yhdysvaltain johtavan ristikkogurun Will Shortzin kanssa käyty levynvaihto, jossa Tommin Boycott-yhtyeen esikoislevy nousi Willille erityisen suureksi suosikiksi. Toimitin hänelle myöhemmin Boycottin toisenkin levyn.

Kun saavuin synttäripaikkaan On the Rocksiin, olikin Tommin lähipiiriä runsaasti paikalla. Mira Luoti ja AP Haapasalo olivat juuri lopettamassa onnittelulauluaan ja sankari oli yhtyeineen nousemassa lavalle. En ollut nähnyt häntä aiemmin livenä, joten koin iloisen yllätyksen. Tommi on hieno viihdyttäjä eikä pelkkä pop- ja iskelmämies vaan aito rokkari. Hän selvästi nautti tutuille laulamisesta, vaikka varmasti seuraavan päivän virallinenkin keikka samassa paikassa oli hyvä. Pakko myöntää, että Via Dolorosa on aivan erityisen komea laulu niin sävellykseltään, sanoitukseltaan kuin sovitukseltaankin, ja sehän on kokonaan Tommin käsialaa. Ensilevytyksen teki muuten yhtye Via Dolorosa, Tommin senhetkinen joskin lyhytaikaiseksi jäänyt yhtye.

Tommi bändeineen vauhdissa

Menin sitten onnittelijoiden jonoon. Esittäydyin ja ojensin paksulle paperille tulostetun printin sekä nipun kopioita. Pariminuuttinen oli kaikin puolin lämminhenkinen ja sitten oli seuraavien vuoro.

Tämän sivuston syyskuun 2019 erikoinen on tuo Tommin lahjasivu sellaisenaan. Tuo pdf-tiedosto on helppo printata ratkottavaksi.

Erkki Vuokila

Suomalaisen ristikon päivästä kohti kiintoisaa syksyä

Sanaristikkoseura Sanasepot julisti neljä vuotta sitten elokuun ensimmäisen päivän Suomalaisen ristikon päiväksi, Pekka Joutsin päiväksi. Tuolloin tuli täyteen 50 vuotta hänen ensimmäisestä julkaistusta ristikostaan. Kerroimme asiasta laajasti sekä sanaristikot.netin artikkelissa että täällä uutisessa.

Joutsia muistetaan myös kuunvaihteen julkaisuissa. Tämän sivuston kuukauden erikoinen on Joutsin visainen ristikko. Sanaristikot.netin helpompi elokuun yllätys sisältää hauskan kuvan Joutsista ja siitä tulee mielenkiintoinen lause, joka kuultiin televisiossa.

Tähän syksyyn ajoittuu Pekka Joutsin 70-vuotispäivä mutta myös paljon muuta. Sanaris Oy teki keväällä Teoksen kanssa sopimuksen kirjasta, joka ilmestyy Helsingin kirjamessujen aikoihin. Kirjan nimeksi on sovittu EVVK – Erkki Vuokilan VuosiKirja 2020. Sen tekeminen on juuri kiivaimmillaan. Toimistollamme Heli Kärkkäinen puuhailee ristikoiden ulkoasujen parissa ja Niko Ritari tekee taittoa. Toimitamme kirjan Teokselle täysin painovalmiina.

Kermakakku koristeltuna Teoksen logolla.
Teos juhli 15-vuotista taivaltaan ja olimme tietenkin jo mukana uusina yhteistyökumppaneina.

Kyseessä on yhdistelmä kalenteria ja tehtävälehteä. Jokaiselle viikolle on vähintään kaksi aukeamaa, joten sivuja on reilusti yli 200. Viikkoon sisältyy aina sivun kuvaristikko (usein avo- tai tavu-sellainen) ja kompakti krypto. Piilosanoja on paljon, samoin piilosanamaisia tehtäviä ja aktivointispotteja. Kielenkäyttö ja sanailu ovat kaiken a ja o. Tehtävät ja jutut liittyvät hyvin läheisesti kyseiseen viikkoon.

Pelikaani-ristikkolehtemme ovat nyt ajankohtaisimmillaan. Krypto Pelikaani 8 ja Passeli Pelikaani 5 ilmestyvät juuri ja Punaista Pelikaania numero 5 tehdään viimeisiä päiviä. Luvassa on laadukasta ajanvietettä. Mainitsemme usein, että teemme ristikoita taidolla ja sydämellä. Ristikoiden laatiminen ja toteuttaminen ovat edelleen mukavaa ja haastavaa työtä, vaikka kokemusta ja rutiinia on useimmille tekijöillemme kertynyt jo melkoisesti. Pajastamme ovat myös juuri tulleet laadukkaat Apu Ristikot 8 ja Apu Krypto 5.

Syksyllä 2019 suomalaiset ratkovat edelleen maailman parhaita ristikoita, toivottavasti entistä antoisampia.

Erkki Vuokila

Kevättä käydään ja lisää valoa nähdään

Vuoden alku on sujunut vauhdikkaasti. Tällä viikolla valmistaudutaan Piilosana SM 2019 -tapahtumaan. Majatalo Onnelaan Tuusulaan on tulossa toista sataa piilosanafania setvimään paremmuuttaan. Sanaris Oy:n laatijapari Vuokila-Oskala vastaa tehtävistä ja tuomaroinnistakin.

Valmistaudumme myös muuttamaan toimistomme Itä-Pakilasta Vallilaan toukokuun aikana. Viisihenkinen ydintiimimme on jatkossa samassa isossa huoneessa ja alakertaan sisustetaan harrastus- ja rentoutumistila. Minulta usein kysytään: ”Kuinka pian ristikon voi saada?” Vastaan, että riippuu tilanteesta. Monesti on toimitettu aamulla tilattu ristikko saman työpäivän aikana, mutta toki otamme mielellämme tilaukset hyvissä ajoin kalenteriin ja teemme työt fiksussa järjestyksessä. Kaikki työvaiheet ovat nyt joka tapauksessa hallussamme ja toimitamme lehtiin paljon täysin taitettuja sivuja.

Toimipaikkamme ohella muuttuu postilokerokin. Uusi lokeromme PL 58, 00551 Hki on jo kuudes paikkamme. Aluksi lokeromme oli Hki 78:ssa. Sieltä sama lokero siirtyi Hki 72:n lokeroiden yhteyteen. Otimme muutamaksi vuodeksi myös lokeron Malmilta, Hki 70:stä. Edellinen uusi lokeromme oli PL 58, 00661 Hki. Se siirtyi muutama kuukausi sitten Hki 64:n lokeroiden yhteyteen. Sieltä noudamme postin vielä tämän vuoden ajan, mutta alamme lähiviikkoina siirtää postia Hki 55:een. Meillä on siis nyt usean kuukauden ajan voimassa kaksi lokeroa numerolla 58, toinen 00661 ja uudempi 00551!

Porukkamme valmistautuu myös kirjan tekoon. Viime viikolla allekirjoitettiin sopimus, jossa toimitamme kustantajalle yli 200 sivua valmiiksi taitettua materiaalia, joka ei suinkaan ole pelkkiä uusia ristikoita. Varsinainen salaisuus ei enää ole, millainen kirja on kyseessä, mutta pidetään vielä hetki jännitystä yllä. Painettua ristikkosanastoa emme enää pitkään aikaa ole olleet tekemässä, koska netti on vienyt ehdottoman ykkösaseman tiedonhankinnassa.

Varta vasten räätälöidyt ristikot nostavat edelleen suosiotaan. Saamme usein asiakkailtamme yksityiskohtaisia teemoja ja sanaluetteloja, joiden pohjalta laadimme lehteen mahdollisimman sopivan tehtävän. Viimeksi teimme kaikkien aikojen ensimmäisen käsityöaiheisen ristikkomme Novitalle. Alkuvuonna tehtiin Kotilieden nostalgianumeroon muisteluaukeama ja nyt valmistaudutaan laatimaan iso satsi Avun kesäiseen teemanumeroon Maailman ihmeet.

Ihme on tämä suomalainen kuvaristikkokin, koska vastaavaa ei ole oikeastaan missään muualla maailmassa ja Suomessa se on ehdoton ykkönen.

Erkki Vuokila