Ristikko SM 2015 oli taas menestys

Ristikko SM 2015:n vei sama mies kuin Piilosana SM 2014:n, Juha Neitola. Kisan tapahtumat löytyvät artikkelista osoitteessa sanaristikot.net. Tässä kerromme SM-ruljanssin taustalla olevista henkilöistä ja heidän tehtävistään.

Veikko Nurmi

Veikko Nurmi oli Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n puheenjohtaja vuosina 1981–1990. Sen jälkeen hän alkoi ideoida valtakunnallista ratkontakisaa. Ilta-Sanomat oli pitänyt sellaiset vuosina 1974–78 ja vielä laadintakisan vuonna 1979. Sen muuten voitti eräs Veikko Nurmi. Kun ratkontakisoissa oli ollut yli 10 vuoden tauko, Veikko lähti Erkki Vuokilan kanssa IS:n puheille ja sai toimituksen ylipuhuttua järjestämään ne jälleen vuonna 1993.

Veikko laati kisan säännöt eikä niitä ole juuri tarvinnut muuttaa seuraavina vuosikymmeninä. Hän toimi ensimmäisten kisojen tuomariston puheenjohtajana, mutta jätti sitten tehtävän Antti Skytälle ja siirtyi taustahahmoksi. Veikko kuoli vuonna 2010 89-vuotiaana. Täällä on hänen muistokirjoituksensa.

Erkki Vuokila

Erkki Vuokila oli ja on IS:n ristikoista vastaavan Sanaris Oy:n vetäjä ja sanaseppoaktiivi, jonka kanssa Veikko Nurmi oli tehnyt monenlaisia ristikkoprojekteja. Yhdessä he lähtivät vetämään myös tätä kisaa Sanaseppojen osalta. Tarkoitus oli saada tunnettuutta seuralle, järjestää ratkojille mielekästä kisailua ja lisätä kiinnostusta alaan.

Erkki otti vastuun kisatehtävistä, alkukilpailun tehtävien tarkastuksen organisoinnista ja toimi lopputapahtumassa ristikkovastaavan tehtävien ohella yleismiehenä. Kuten kisaristikoissa, Erkin työ on laadinnan ohella paljon eri ihmisten töiden yhdistämistä ja lehteen menevien tehtävien tarkastusta ja korjaamista, lisäksi kaikenlaista kuten lehtien päätoimittamista ja nettisivuille kirjoittelua. Hänen laatimiensa tehtävien kokonaismäärä on sellainen, että sitä tuskin kukaan koskaan tulee lyömään. Työvuosia on tällä hetkellä takana yli 44 eikä tahti ole ainakaan laantunut.

Kisan loppuvaiheessa Erkin tehtäviin kuuluvat myös isojen finaaliristikoiden tilaaminen Restaluxilta ja tilataksin tilaaminen kisa-aamuksi. Pääosa tiimistä saapuu perinteisesti samalla taksilla, jäsenet haetaan kodeistaan yksi kerrallaan.

Erkki otti hopeaa kaikkien aikojen ensimmäisessä SM-kisassa 1974 vain 16-vuotiaana.

Pekka Joutsi

Pekka Joutsin ensimmäisestä julkaistusta ristikosta tulee tämän vuoden elokuussa kuluneeksi 50 vuotta. Hän oli itsestään selvä aisapari Erkille vuoden 1993 tiimiin. Pekka oli jo 60-luvulla monien silloisten ja tulevien laatijoiden ykkösesikuva laajoine alakulmineen ja maukkaine piirroksineen. Pekka seuraa edelleen eläkkeelläkin uusia virtauksia ja tuottaa nykypäivän kärkipään ristikoita mm. Kolmiokirjalle, Bullsille ja Sanaris Oylle.

Yhdessä Erkin kanssa Pekka suuntasi tammikuussa 1993 Kuusamon Tropiikkiin laatimaan kisatehtävät. Saman pöydän ääressä syntyivät kaikki laatimukset ja vihjeet. Parivaljakolle muistorikkaimmat sanat olivat ANGST, joka oli Pekalle tuolloin tuntematon sekä XXXXV, josta kuultiin jopa protesti.

Heikki Lavonius

Heikki on laatija ja ristikkotaiteilija, joka on toteuttanut kaikki tähänastiset 84 kilpatehtävää. Hän ei ole laatinut ristikoita vähään aikaan, hänen päätyönsä on ollut IS:n lauantaipehmisten toteutus, joka toinen viikko myös koviksen. Heikki on enemmän kuin toteuttaja, sillä hän ideoi monet kilpatehtävien piirroksista ja ehdottaa myös tekstivihjeitä.

Juha Hyvönen

Juha Hyvönen oli mukana 1993 toimitsijana ja sen jälkeen hän siirtyi tuomaristoon, laadintatiimiin ja tietokonevastaavaksi. Juha hoitaa tulospalvelun sekä alku- että välierissä. Juha on Sanaseppo- lehden pitkäaikainen päätoimittaja, nykyisin omasta halustaan ”ainoastaan” tehtävävastaava ja taittaja.

Juha on taitava kuvaristikoiden laatija, mutta pääosan hänen ajastaan vievät nykyisin erilaiset ongelmatehtävät kuten sudokut ja siluettiristikot, niiden laatiminen siis.

Teemu Pallonen

Teemu on laadintatiimin selvästi nuorin jäsen, mutta hänenkin ensimmäisestä julkaistusta ristikostaan tulee seuraavassa vuodenvaihteessa 20 vuotta. Teemu otti osaa SM-kisoihin, mutta hänet kaapattiin sieltä neljänneksi laatijajäseneksi. Teemu on yksi Suomen harvoista kuukausipalkkaisista laatijoista. Täällä hänestä juttu vuodelta 2006.

Antti Skyttä

Antti Skyttä on laatinut ristikoita 70-luvun alusta, mutta hän on luonut uran liikkeenjohdon konsulttina. Sanaseppojen puheenjohtajana hän toimi 1990–99, ja kaikkien edellä mainittujen asioiden takia hän on ollut mukana kisan alusta asti, lähes koko ajan tuomariston puheenjohtajana plus sekatyömiehenä. Antti hoitaa Erkin kanssa yhteydet tarkastajiin ja toimitsijoihin, he noutavat vastaukset ja kuskaavat eestaas kuoria ja pitävät huolen, että tiedot ovat kokoukseen mennessä valmiit.

Antilla on päävastuu lopputapahtuman sujuvuudesta ja yhteyksistä vanhoihin ja uusiin suojelijoihin. Hän kutsuu aina kaikki vanhat suojelijat paikan päälle joka kerta.

Eläköidyttyään ehtii Antti yhä enemmän rakkaan harrastuksensa eli ristikonlaadinnan pariin.

Juhani Heino

Juhani Heino on ollut alusta asti mukana lopputapahtumassa tietokoneen takana. Hän tulee mukaan vasta viimeisenä päivänä ja pitää Juha Hyvösen kanssa huolen tulospalvelusta.

Juhani Tolvanen

Juhani Tolvanen on kisan todellinen tausta-ahertaja. Hänelle kuuluvat yhteydet IS:n johtoon, kokousten aloittaminen ja varaaminen, riittävän suuret tilavaraukset lehdestä, mainos- ja alkuerätekstit, tilavaraus sekä kaikki mahdollinen tilpehööri, mitä kisassa tarvitaan: ratkontatelineet, kello, kynät, kumit, teroittimet jne. jne.

Juhani on sarjakuvaneuvos ja tuottaa sekä IS:n sarjakuvat että ristikot.

Hese Hyvärinen

Heikki ”Hese” Hyvärinen on luonut kilpailun kirjoittelulle omanlaisen luonteen, joka tuntuu miellyttävän kaikkia mukana olevia. Hese ratkoo aina kaikki kisaristikot, saa tarkastajilta kommentit ja pahimmat sudenkuopat ja kokoaa niistä humoristiset kokonaisuudet. Hän yritti eläköidyttyään hiljakseen jättää muun porukan, mutta tiimin iloksi palasin kerran harharetken jälkeen ”kotiin” vuonna 2015.

Hese on Makkaraklubin kunniapuheenjohtaja ja kirjoittanut alan teoksia. Viimeisimpinä homminaan Iltiksessä hän kirjoitti pesäpalloraportteja.

Mielenkiintoisia faktoja vuosien varrelta

– Ensimmäinen kilpailu pidettiin Kalastajatorpalla 1993 ja edeltävänä iltana Erkki Vuokila oli vielä niin sairas, ettei uskonut pääsevänsä paikalle lainkaan. Aamu kuitenkin valkeni hyvänä ja Erkki pääsi auttamaan kisojen läpivientiä. Vaikea sanoa, miten se ilman häntä olisi mennyt, todennäköisesti hyvin, koska koko porukka on alusta asti ollut toimiva.

– Kalastajatorpan jälkeen kolme seuraavaa kisaa pidettiin Marina Congress Centerissä ja sen jälkeen on pysytty Ravintola Pääpostissa, jonka suuri sali on täydellinen paikka tapahtumalle.

– Laadintatiimin nimi Team Katalin vakiintui IS:n Hese Hyvärisen kisaraporteista

– Vuoden 1993 jälkeen on laadintatiimi vain kertaalleen laatinut tehtävät kimpassa, vuonna 2001 Ähtärissä neljään pekkaan (joista vain yksi oli Pekka). Jos ristikot laaditaan erikseen, ne kuitataan silti kollektiivisesti. Vuoden 2015 kolmannen alkuerän ristikko oli syntyi yhteistyönä kahden tiimin jäsenen kesken.

– Kilpailuristikot ratkeavat yleensä monilta määräajassa, mutta yhtenä vuonna ei kukaan saanut kolmatta välierää oikein 45 minuutissa. Kerran ei myöskään saatu sataa kutsuttavaa kokoon kolmannen alkuerän perusteella.

– Kaksi kilpailijaa on ollut mukana jokaisessa kahdessatoista kisassa, Riitta Rustari ja Veikko Sonninen. Molemmat olivat tällä(kin) kertaa myös finaalissa!

– Osanottajien määrä on kerran ollut yli 4 000! Osasyy pienentyneeseen määrään on julkaisupäivän siirtyminen lauantaista maanantaihin.

– Kisalle hankittiin oma postilokero kaukana IS:n muista posteista, kun SM-tehtävät menivät selvistä merkinnöistä huolimatta sekaisin IS:n muiden kilpatehtävien kanssa. Samasta syystä lopetettiin SM-tehtävien palkinnot.

– Kisaristikoilla on melkein aina teema. Ehkä mieleen parhaiten jäänyt on välierä- ja finaalisarja, jossa ristikoista muodostui finaaliin mennessä asunto.

– Vain kaksi suojelijaa on jäänyt tulematta paikalle, Juice Leskinen ja Atik Ismail. Uudelleen ovat katselemaan saapuneet ainakin Tea Ista, Aira Samulin, Atso Almila, Marjatta Leppänen ja Arvi Lind.

– Tapahtuma sisältää paljon talkootyötä. Tarkastajat saavat työstään pienen palkkion. Vuoden 2015 tarkastajina toimivat Pirjo Kavonen, Heljä-Maija Vanhanen, Juha Kukkonen, Magda Schleifer, Riitta Rustari ja Antti Ylönen. Tarkastajille tarjotaan maukkaat kakkukahvit toukokuussa, jolloin vielä muistellaan mennyttä kisaa.

Kuvat:

Veikko Nurmi vuonna 2003.

Veikko Nurmi vuonna 2003.

Erkki Vuokila Ähtärissä 2001.

Erkki Vuokila Ähtärissä 2001.

Juha Hyvönen ja Pekka Joutsi Ähtärissä 2001.

Juha Hyvönen ja Pekka Joutsi Ähtärissä 2001.

Teemu Pallonen Ähtärissä 2001.

Teemu Pallonen Ähtärissä 2001.

Heikki Lavonius vuonna 2006.

Heikki Lavonius vuonna 2006.

Antti Skyttä vuonna 2002.

Antti Skyttä vuonna 2002.

Juhani Heino vuonna 2015.

Juhani Heino vuonna 2015.

Juhani Tolvanen vuonna 2009.

Juhani Tolvanen vuonna 2009.

Hese Hyvärinen vuonna 2005.

Hese Hyvärinen vuonna 2005.

Erkki Vuokila ja Kalevi Sorsa vuonna 1995.

Erkki Vuokila ja Kalevi Sorsa vuonna 1995.

Pekka Joutsi Kuusamon Tropiikissa 1993.

Pekka Joutsi Kuusamon Tropiikissa 1993.

Riitta Rustari ja Veikko Sonninen vuonna 2011.

Riitta Rustari ja Veikko Sonninen vuonna 2011.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *