Krypto on ehdoton kakkossuosikki

Krypto 1/1995

Kuvaristikko on suomalaisille selkeä ykkönen, sitä ei mikään ole muuttanut tai tule muuttamaan. Se on myös Sanaris Oy:n pääartikkeli. Krypto on yhtä selvä kakkonen. Erikoista tässä parissa on, että niitä ei juurikaan harrasteta muualla maailmassa, ne ovat hyvin suomalaisia ilmiöitä.

Ensimmäinen kuvaristikko julkaistiin Helsingin Sanomissa vuonna 1955. Sen laati Osmo Kaila. Maailman tai Suomen ensimmäisen krypton laatijaa tai julkaisuajankohtaa en osaa edes varmuudella sanoa. Ne ilmestyivät joihinkin lehtiin 60-luvulla. Idea oli ja on yksinkertainen, joten sitä ei tarvitse juuri selitellä. Tiettyä numeroa vastaa aina tehtävässä yksi kirjain. Vaikeimmillaan eli sokkokryptossa ratkonnan alkuun pitää päästä vain numeroiden paikkoja vertailemalla. Iisakin Julkaisuilta ilmestyi 70-luvulla Suomen ensimmäinen alan lehti, Krypto. Se oli menestys, mutta taru päättyi erikoisesti muutaman vuoden jälkeen. Semic alkoi julkaista lehteä nimeltään Krypto Ristikko. Näiden lehtien nimet olivat niin samankaltaiset, että ne menivät Rautakirjan tilityksissä sekaisin. Lopulta ne molemmat jouduttiin lopettamaan.

Meni parikymmentä vuotta, kunnes Rautakirja otti koenumeron Krypto Pelikaanista 15.5.1995. Numero oli menestys, joten syksystä 1995 lähtien on Krypto Pelikaani ilmestynyt säännöllisesti. Sittemmin on Suomeen kehkeytynyt iso kryptolehtien valikoima. Vanhin, vakain ja monipuolisin täyttää nyt 20 vuotta ja juhlanumero ilmestyy 3.6.

Yhä useammassa lehdessä on nykyisin Sanaris Oy:n krypto joka numerossa tai ristikon kanssa vaihtoehtoisena. Krypton ratkominen netissä on huomattavan hauskaa, sillä kryptorenki suorittaa rutiinityön ratkojan sijasta.

Erkki Vuokila

4 vastausta artikkeliin ”Krypto on ehdoton kakkossuosikki

 1. Mitzi

  I’m really not sure where I’m making use of all this
  is what. In international trading like Forex trading, the hardest part become getting the instalments.
  This is quite convenient for orchid growing starters.

  Vastaa
 2. James

  Thiss should be none other in comparison with the motivational keynote speaker.
  Obtain a sheet oof paper showcase three columns.
  Kanner Highway, Palmm City in a situation sponsored byy Soroptimist International of Stuart.

  Vastaa
 3. motivational speakers edmonton

  As a seminar junkie, I know they’re money a number of. The
  best approach to get best speaking gibs is request for all
  of. It’s demanding to get media photos. And articles don’t always
  are required to be free.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>