Sanaris

Tekijät

Listoillamme on tällä hetkellä yli neljäkymmentä laatijaa tai laatija-piirtäjää, piirtäjää sekä tarkastaja. Jotkut tekevät ristikkoa vain yhteen lehteen, toiset useampaan, jotkut peräti päätyökseen. Osa tekijöistä on palkkalistoillamme, osa on freelancereita. Pyrimme valitsemaan jokaiseen työhön sopivimman tekijän tai tekijät. Valintaan saa toki asiakaskin olla vaikuttamassa.

Ristikon laatiminen on taitolaji ja näillä naisilla ja miehillä se on hallussa. Osa myös piirtää ristikkonsa tai osan ristikoistaan. Jokaisen ristikot ovat sisällöltään persoonallisia, sillä vaikuttamassa ovat ristikkosääntöjen ohessa oma tapa arvottaa sanoja ja tietenkin esim. omat harrasteet ja mielenkiinnon kohteet.

Tutustu tekijöihin

Erkki Vuokila
Vekkuli Koira

Eki on yksi Sanarisin perustajista ja sen toimitusjohtaja. Kun opiskeluaikana alkoi ristikkotilausten määrä lisääntyä liikaakin, tuli ajatus perustaa firma, joka yhdistää laatijoiden ja piirtäjien työtä. Näin Ekistä tuli todellinen ristikoiden sekatyöläinen. Yksityisyrittäjän on tehtävä kaikki työt, joita muut eivät ehdi tai halua tehdä ja oltava aina valmis yllätys­tilanteisiin. Siinä sivussa on laadittava hurja määrä laaturistikoita ja oltava niiden sisällössä aina esimerkkinä muille. Ristikoita tehdessäkin voi kuunnella lempimusiikkia (välillä alkavat omatkin sävellykset ja sanoitukset pyöriä päässä kesken kaiken) ja katsoa leffoja tai muita tv-ohjelmia. Muita harrastuksia ovat matkailu Eevan kanssa, Eevan tekemä ihana ruoka ja sanojen vääntely joka tilanteessa raivostuttavuuteen saakka. Kesämökki meren rannalla on ihanan rentouttava ja tehokas myös laadintapaikkana.

Sakari Vuokila
Aliarviokasku

Sakke oli Sanarisia perustettaessa viisivuotias, mutta olosuhteiden vuoksi hän on ollut auttamassa yrityksessä lähes alusta asti. Ekin ja Eevan tietokone­osaaminen oli aluksi huonoa ja Sakke aloitti harrastuksen nuorena, joten siitä lankesi hänelle ensimmäinen tärkeä tehtävä. Siinä ohessa Sakke kävi koulun ja luki sen jälkeen yo-merkonomiksi. Sitten oli aika astua täyspäiväisesti perheyrityksen työntekijäksi ja pian myös osakkaaksi. Sakke on myös sekatyöläinen, hän muun muassa hoitaa Pelikaanien tilauspalvelua ja ristikoiden muuntamisen oikeaan muotoon sekä niiden toimittamisen lehdille. Ilta-Sanomien arkisivut hän taittaa alusta loppuun, samoin kaikki Pelikaanit. Perheen viiden naisen hyvinvoinnista huolehtimisen ohella Saken harrastus­repertuaarissa ovat vilahdelleet autoista mm. Lada ja Talbot, musiikista kaikki hyvä hevistä iskelmään ja urheilusta etenkin Jokerit.

Eeva Vuokila
Vuolee vikaa

Eeva on yksi Sanarisin perustajista ja sen toimisto­päällikkö, vaikkei usein toimistolla päivällä näykään. Eevan ja Ekin yli 45 vuotta kestänyt yhteinen taival on alusta asti ollut ristikoilla päällystetty ja reunustettu. Kummatkin valmistuivat Helsingin yliopistosta, mutta Sanarisin perustaminen johti täyspäiväiseen yhteistyöhön ristikoiden alalla. Kaksi lasta on siinä sivussa kasvatettu ja nykyisin neljä lastenlasta on vaatimassa usein mumman seuraa. Ekin työrauha hoituu siinä sivussa, Eeva kun pitää huolen yrityksen yhteyksistä tilinpitäjään, viranomaisiin ja yhteistyö­tahoihin, hoitaa myös Pelikaanien arvonnat ja toimiston siisteyden. Suvun ja ystävien kanssa viihtymisen lisäksi Eeva ahmii kaikenlaista hyvää kirjallisuutta, käy museoissa ja taidenäyttelyissä sekä oopperassa tai muissa mieluisissa musiikki­tilaisuuksissa. Mielellään hän myös matkailee ja mökkeilee Ekin kanssa.

Niko Ritari
Oranki irti

Niko tuli Sanarisin työntekijäksi muutama vuosi sitten tilanteessa, jossa omistajakolmikolla ei riittänyt kapasiteettia kaikkeen. Koko ikänsä tietokoneohjelmointia harrastanut Niko ylitti kaikki odotukset ja alkoi saman tien kehittää ohjelmia, joiden avulla moni Sanarisin työvaihe helpottui. Työtehtävien automatisointi tuntuukin olevan Nikon intohimo. Sekatyöläiseksi hän kuitenkin joutui/pääsi. Tuotannon koordinoinnissa auttamisen ohella Niko taittaa Apu Ristikoiden, Apu Krypton, IS:n TV-lehden, IS-viikonlopun ja IS:n maanantain RistikkoExtran sivut. Harrasteita ovat scifi, päättelytehtävät ja monenmoinen muukin aivohieronta; pelit laidasta laitaan, joskus jopa tennis.

Heli Kärkkäinen
Hän kielenkärki

Heli aloitti Pelikaaneissa jo 90-luvun alussa silloisen miehensä Sami Hämäläisen kanssa työparina. Tuolloin Heli sävähdytti etenkin taidemaalaustyyppisillä pääkuvilla. Tälle vuosikymmenelle tultua uusioperheen äiti alkoi piirtää Sanarisille täysipäiväisesti ja onkin tällä hetkellä ehkä maan eniten ristikoita toteuttava piirtäjä. Nykyisin Heli toteuttaa ristikot koneellisesti, mutta kaikki on omaa kädenjälkeä. Toteutuksille satelee kehuja ja niitä löytää lukuisten erikoislehtien lisäksi mm. täältä: Pelikaanit, IS, IS TV-lehti, SK, Apu, Katso.

Teemu Pallonen
Unelmaton Pele

Teemu aloitti laadinnan jo teinivuosina ja kaksikymppisenä Sanaris Oy nappasi hänen talliinsa. Ensimmäinen ristikko julkaistiin tammikuussa 1996. Täyspäiväiseksi laatijaksi hänet palkattiin syyskuussa 2001. Teemu tekee laadinnat ja vihjeet, jotka piirtäjät sitten toteuttavat. Teemu laatii tarvittaessa huikean pitkäsanaisen ristikon, mutta myös inhimillisiltä vaikuttavat helpot ristikot syntyvät Vantaalla talossa, jonka viisihenkinen Pallosen perhe rakensi/rakennutti vuonna 2012. Jos saamme urheiluaiheisen tilauksen, se menee todennäköisesti Teemulle, joka hallitsee alan laajasti. Teemu on SM-laadintatiimi Team Katalinin nuorin jäsen ja myös mukana (Neljän) Koplassa.

Listoillamme on tällä hetkellä yli neljäkymmentä laatijaa tai laatija-piirtäjää, piirtäjää sekä tarkastaja. Jotkut tekevät ristikkoa vain yhteen lehteen, toiset useampaan, jotkut peräti päätyökseen. Osa tekijöistä on palkkalistoillamme, osa on freelancereita. Pyrimme valitsemaan jokaiseen työhön sopivimman tekijän tai tekijät. Valintaan saa toki asiakaskin olla vaikuttamassa. 
 
Ristikon laatiminen on taitolaji ja näillä naisilla ja miehillä se on hallussa. Osa myös piirtää ristikkonsa tai osan ristikoistaan. Jokaisen ristikot ovat sisällöltään persoonallisia, sillä vaikuttamassa ovat ristikkosääntöjen ohessa oma tapa arvottaa sanoja ja tietenkin esim. omat harrasteet ja mielenkiinnon kohteet. 

Keväällä 2005 Sanaris Oy etsi kuumeisesti talliinsa laatijaa, joka pystyisi myös visaisiin ristikoihin. Toni oli tuolloin vielä aloittelija, mutta täräytti tiskiin sellaisia ristikoita, joita mm. Ilta-Sanomien ja Suomen Kuvalehden ratkojat äimistelivät tosissaan. Tyyliä on hiottu ja Tonista on tullut täysipäiväinen ammattilainen, joka taitaa kaikki vaikeusasteet lastenristikoista visaisimpiin. Myös ulkoasullisesti Toni on hionut ristikkojaan useaan otteeseen löytääkseen oman tyylinsä ja se onkin löytynyt. Tonilla ovat viime kuukauden kuluneet sairauslomalla. 

Vääksyläinen Jari on uusimpia löytöjämme. Hän laatii ristikoita helpoista huippuvisaisiin sekä piilosanojakin. Leipätyössään Jari antaa maatalousneuvontaa, mutta hän ei pidä mahdottomana myös kokopäiväistä laatijan työtä, ehkä jatkossa myös ulkoasun osalta. Ammattinsa takia Jari astui mm. Maaseudun Tulevaisuuden laatijarinkiin ja piilosanoja löytyy Suomen Kuvalehdestä. Pelikaaneista hänen ristikoitaan ja kryptojaan myös löytyy. Jari laatii myös Kolmioristikoihin.

Manselainen Hannu tuli mukaan Pelikaanien aloitusvuonna 1993. Hänellä on vankka fanijoukko ja tasaisen korkeatasoinen tuotanto. Taidokkaan laatimuksen ja persoonallisten vihjeiden avulla syntyy niin helppoja kuin visaisiakin tehtäviä. Pelikaanien lisäksi Hannun ristikoita voi löytyä silloin tällöin Suomen Kuvalehdestä ja Ilta-Sanomista. Hän on sähköalan yrittäjä ja harrastaa erityisesti šakkia.

Antin ensimmäiset ristikot ilmestyivät ristikkolehdissä jo 70-luvun alussa. Hän loi kuitenkin työuransa liikkeenjohdon konsulttina eikä koskaan ryhtynyt päätoimiseksi ristikonlaatijaksi. Laadinnan ohella Antti on kyllä hankkinut meriittiä ristikkoalalla mm. Sanaseppojen puheenjohtajana, Ylen Sanasepot-ohjelman vetäjänä, Ristikko SM:n tuomariston puheenjohtajana ja viimeksi Ristikkoakatemian vetäjänä. Nyt eläkkeellä ollessaan Antin laadintamäärä on huomattavasti lisääntynyt. Hänen viehkoja ja viekkaita vihjeitään löytyy IS:n koviksista ja perjantain Iltisten ristisanoista. Antti ei laadi Pelikaaneihin vaan Kolmioristikoihin. 

Porilainen Pekka on laatinut 60-luvulta lähtien. Jo alkuvuosina hänen ristikkonsa erottuivat edukseen sekä avarien kulmien että siistien ulkoasujen ansiosta. Ristikoiden yleistason noustessa Pekka on pitänyt pintansa ja on edelleen yksi alan arvostetuimmista tekijöistä. Ristikkolehtipuolella Pekka laatii Kolmioristikoihin, Sanaris Oy:lle vuodesta 1989 lähtien lähinnä Suomen Kuvalehden kuvaristikoita. Pekka on myös ollut mukana SM-laadintatiimissä alusta eli vuodesta 1993 alkaen. 

Turkulainen Alf on pitkän linjan laatija, joka hallitsee ristikot helpoista huippuvisaisiin, jälkimmäinen puoli tässä tapauksessa todella painokkaasti, sillä hänen IS-koviksiaan pidetään usein ”vuoden vaikeimpina” tms. Ristikkolehtipuolella Alf ei laadi Pelikaaneihin vaan Kolmioristikoihin. Alfin todellinen erikoisuus Sanaris Oy:n puitteissa ovat ruotsinkieliset ristikot, joita tehdään etenkin muutamaan sähköalan yrityksen ja apteekin lehteen. Kun ruotsalaiset ristikot ovat yleensä lyhytsanaisia ja muutenkin aivan erilaisia kuin suomalaiset, Alf laatii ruotsinkielisensä suomalaissäännöin ja tekee erinomaista jälkeä. Koulutukseltaan Alf on artesaani, mutta ristikot ovat hänen päätyönsä. 

Mirja aloitti uransa Iisakin ristikoissa, mutta hän siirtyi Pelikaaneihin niiden aloittaessa. Mirja on koko uransa ajan keskittynyt aivan omanlaisiinsa teemaristikoihin, joita löytyy monella erilaisella idealla ja myös helpoista huippuvisaisiin. Työkseen Mirja teki piirroksia värityskirjoihin, mikä selittääkin hänen ristikkojensa mukavan ulkoasun. Eläkkeelle siirryttyään Mirja on kirjoitellut Pelikaani-ristikoiden nettisivuille blogia ja kertonut monia mielenkiintoisia asioita ristikoistaan ja elämästään. Ristikoita syntyy nyt harvakseltaan. 

Hillevin ristikkotarjous tuli tyhjästä ja yllätti täysin. Sekä laadinta että ulkoasu olivat moitteettomia, joten hänestä tuli Pelikaanien vakiolaatija vuonna 1994. Nyt hän on vähentänyt laadintojaan sen verran, että ei enää tee jokaiseen Pelikaanin numeroon. Mainoshoitajana toiminut Hillevi asui miehensä kanssa pitkään kauniissa omakoti­talossa Tukholman liepeillä, mutta nyt he ovat muuttaneet jälleen Suomen Turkuun.

Silmäkirurgi Pertti Oskalan piilosana esiteltiin Suomen Kuvalehdessä ja siitä alkoi kukoistava yhteistyö Sanaris Oy:n kanssa mm. SK:n, Punaisen Pelikaanin ja Aamulehden piilosanojen parissa. Pertti nousi nopeasti piilosanalaatijoiden kärkikaartiin. Sanat ovat hänelle tärkeitä, sillä piilosanojen ohella on syntynyt sanoituksia ja käännöksiä lauluihin, revyihin ja musikaaleihin (mm. Savonlinnan kaupunginteatteriin Sirkuksen kummitus ‑lastenmusikaalin teksti sekä My Fair Ladyn suomennos). Pertin piilosanoja ja ajatuksia löytyy myös osoitteesta sanojensommittelua.net. Hän ehti jo ennen Heikki Saloa kirjoittaa sanoitusoppaan, Riiminikkarin, joka löytyy osoitteesta riimit.net.

Auri aloitti Iisakin ristikoissa mutta siirtyi Pelikaaneihin niiden aloittaessa. Kirjastoamanuenssina toiminut Auri asustelee miehensä kanssa Lounais-Suomen kaukaisessa kolkassa lähellä Itämeren rantaa. Siellä syntyy persoonallisia ristikoita kaikkiin Pelikaaneihin (paitsi Kryptoon). 

Antti oli harrastanut ristikoiden laadintaa jo jonkun aikaa, kun hän löysi lehtipisteestä Punaisen Pelikaanin ja huomasi, että tähän porukkaan hän haluaa kuulua. Antti rakastaa visaisten ristikoiden laatimista ja vihjeitystä, mutta tekee tarvittaessa myös helpon ristikon. Antti harkitsi jopa ristikkoammattilaisuutta, mutta rakkaus teatterintekoon vei lopulta miehen lähes kokonaan. Antille mikään alue teatterissa ei ole vieras ja hän saikin Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2013. Antin ristikoita on etenkin Punaisessa Pelikaanissa. Myös IS-kovis on joskus ollut hänen käsialaansa. Ulkoasussa Antti on siirtynyt joustavasti tietokoneaikaan. Antti on myös laatinut Punaiseen Pelikaaniin sokkokryptoja ja Krypto Pelikaaniin monenlaisia tehtävätyyppejä. 

Juha on sudokuspesialistimme, mutta hän hallitsee ”kaiken maailman älytehtävät”. Kuvaristikkopuolella hänen persoonallinen tyylinsä istuu niin helpohkoihin kuin supervaikeisiinkin tehtäviin. Annassa on joka toinen viikko Juhan keskitasoinen kuvaristikko. Juha on SM-laadintatiimin jäsen. 

Tapio tuli Punaiseen Pelikaaniin laatimaan omaperäisiä visaisia tavu- ja avoristikoita. Tapio asustaa Lapissa harvaanasutulla seudulla. Hän on myös mukana laatija­kollektiivi Topi Hopearannan touhuissa.

Harto tuli Pelikaaneihin laatimaan nk. tietokilparistikoita, mutta hän on laajentanut skaalaansa myös oivallus­ristikoiden suuntaan. Lähes kaikki hänen ristikkonsa ovat jommallakummalla tavalla visaisia. Harton vakiopaikka on Punaisen Pelikaanin jokaisessa numerossa.

Ulvilalainen Riku on nuoren polven taitavimpia laatijoita. Hän urheilee mielellään pitkillä sanoilla ja synnyttää näin joskus kutkuttavan visaisia ristikoita IS-koviksen paikalle. Siviilielämässä Riku on liikuntapaikkojen hoitaja/uimahallin laitosmies. Rikun harrastuksiin kuuluvat pikajuoksuvalmennus ja golf. Kotona odottavat Pia-vaimo ja Mea-tytär. 

Antti Ylönen työskentelee päiväsaikaan Helsingissä maan alla, mutta hän laatii meille etenkin Ilta-Sanomien höyryristikkoja sekä Punaisen Pelikaanin erikoistehtäviä. Antti kuuluu myös nk. Neljän koplaan (joskus nimellä Kopla). 

Joonas on kaikkien aikojen ensimmäisen koululaisten ratkontakisan voittaja. Hän liittyi heti Sanaseppoihin ja alkoi tutkia eri laatijoiden tyylejä ja nautiskeli etenkin visaista tehtäviä, fanittaen ohessa Punaista Pelikaaniakin. Kotikaupungistaan Oulusta on parikymppinen nuorimies siirtynyt Helsinkiin lukemaan psykologiaa ja tutustui Sanaris Oy:n siipien alla laajemminkin ristikkomaailmaan ryhtyen myös laatimaan. Valmistuttuaan on Joonas ollut kiireinen, mutta hän haaveilee ehtivänsä taas laatimaan. 

Antti Parkkinen luki yliopistolla yhteiskuntatieteitä, mutta leivänpäällisen hän on enimmäkseen kaapinut muista hommista, mm. matkailun, kulttuurin, hyväntekeväisyystyön ja käännös- ja rakennusteollisuuden aloilla. Antti on asunut pitkään Ranskassa ja on nykyisin vapaa kääntäjä, tulkki, toimittaja, valokuvaaja. Ja piilosanojen laatija, noin 20 vuoden ei niin kovin luovan tauon jälkeen. Sydäntä lähellä on myös musiikki, eikä liikkumista luonnossa voita mikään. Varsinaisia intohimoja vain kaksi: pelien kuninkaat šakki ja jalkapallo. Jalkapalloa katsellaan Antin kotona sohvalta käsin (tai oikeastaan molemmin silmin), šakkia sen sijaan myös kameran takaa turnauksissa paikan päällä ja verkkosivuilla, Suomessa ja muualla Euroopassa. Antin valokuvakokoelmassa on mm. potretit kymmenistä maailman parhaista šakinpelaajista. Antti puhuu englantia, ranskaa ja venäjää melkein kuin alkuasukkaat, suht sujuvasti ruotsia, italiaa ja espanjaa, omaa lievää ymmärtämystä mm. saksasta, hollannista, virosta, suomen murteista ja piilossa olevista sanoista. Antin piilosanoja löytyy kaikista asiakaslehdistämme, joissa piilosanoja julkaistaan. Pelikaaneissa on myös runsaasti hänen kryptojaan, etenkin teemallisia.

Ilmo Juhani on kolmen laatijakonkarin kollektiivi. “Hän” on keskittynyt visaisiin ristikoihin ja laatii niitä mm. Punaiseen Pelikaaniin. Apu Ristikoihin, Suomen Kuvalehteen ja IS:n Kovis-palstalle. Nyttemmin on ilmaantunut vähän helpompiakin ristikoita mm. Passeliin Pelikaaniin. Piirtäjänä Ilmo Juhani käyttää lähes aina Heli Kärkkäistä. 

Kärköläläinen Lauri oli laatinut aiemmin pääasiassa Sanasepot ry:n kokouksiin ja kavereille juhlapäiviksi. Nyt hänen tavuristikoitaan on jo joitakin vuosia nähty Ilta-Sanomien viikonloppunumeroissa. Rakkaimman harrastuksen eli ristikoiden lisäksi hänen mielenkiinnon kohteitaan ovat sarjakuvat ja ruoanlaitto, johon Lauri suhtautuu toisinaan aika vakavastikin. Lauri on myös ristikonratkonnan SM-mitalisti. 

Lappeenrantalaistunut Sakari on Sanasepon päätoimittaja ja toimii myös koeratkojana ja laatii kuvaristikoiden lisäksi monenlaisia erikoistehtäviä, mm. Iltiksen ristisanoja ja Passelin Pelikaanin liitteen spesiaaleja. Nyttemmin hän on jo eläköitynyt, mutta työura koostui erilaisista yritysjohdon tehtävistä pääasiassa rakennusalaan liittyen. Rautalangastakin voisi vääntää lauseen verran, koska kitaristin uran kohokohdat liittyvät The Killows -yhtyeeseen. Päätöikseen hän sanoo olevansa erakko metsäläinen. 

Helsinkiläinen Brigitta on englanninopettaja, joka eläkkeelle päästyään löysi palon ristikoiden laadintaan. Legendaarinen Seuran ja Kotilieden laatija Heikki Kalpa oli hänen isänsä serkku, jota Brigitta ei kuitenkaan muista koskaan tavanneensa. Brigitta laatii visaisia Ilta-Sanomiin ja Suomen Kuvalehteen, ristikkolehtipuolella kaiken tasoisia Iisakeihin. 

Tuomas on maailmanlaajuisesti tunnetun ja suositun Nightwish-yhtyeen pääsäveltäjä, -sanoittaja ja kosketinsoittaja. Hän on vaimonsa ja piirtäjänsä Johanna Kurkelan kanssa suuri sanojen, tarinoiden, pulmien, pelien ja mysteerien ystävä. Aamut alkavat lähes päivittäin liiallisella määrällä kahvia ja visaisella ristikolla. Ne ovat myös oivallista ajankulua kiertueilla, joilla yleisestä luulosta poiketen on usein valtavasti luppoaikaa. Jokunen vuosi sitten Tuomas yritti ajankulukseen pitkällä lennolla laatia omaa ristikkoa ja jäi puuhaan oitis koukkuun. Ensimmäinen yhteinen ristikko oli sukulaisille annettu omaperäinen joululahja, painosmäärä 5 kpl. Pari lähestyi lapsenomaisella innolla meitä ”katso mitä mekin tehtiin”-asenteella kiittääkseen samalla hyvistä lehdistä, mutta yllätyksekseen ja ilokseen heistä on tullut vakioavustajia Punaiseen Pelikaaniin. 

Matti valmistui vuonna 1984 ihmislapseksi vanhempiensa myötävaikutuksesta, ja on tällä hetkellä sanaleikki-ikään ehtinyt, jyväskyläläiseltä vaikuttava musiikin ja kielen harrastajatason moniottelija. Viime aikoina aivan erityisesti lauluyhtye­musiikkia, näyttelemistä sekä pubivisoja harrastaneelta Matilta jää mainituissa menoissa usein käyttämättä monia aivan hyviä sanoja, joille hän viimein on löytänyt oivallisen loppusijoituspaikan Punaisen Pelikaanin sivuilta.

Tässä on kyseessä laatijakollektiivi, jonka kokoonpanosta meillä ei ole tarkempaa tietoa. Kuvittajina he käyttävät meille tuttuja Harto Hakosta ja Tapio Lähteenmäkeä ja paikkana on Punaisen Pelikaanin visainen pää.

Järvenpääläinen Jaana aloitti laatimisen 1990-luvun lopulla, kun avomies Pertti Mäkelä toteutti muiden laatimia ristikoita ja piti itsellekin keksiä jotain yhtä kivaa puuhaa. Ristikot kiinnostivat ja laatiminen vaikutti hauskalta aivojumpalta. Hän laatii pääasiassa helpohkoja ristikoita ja kryptoja Apuun ja sen sisarjulkaisuihin. Ristikot ovat myös Jaanan pääharrastus ja arjen aivojumppaa. 

Milla nauttii työstä, johon voin uppoutua täysillä ilman keskeytyksiä. Hän viihtyy hyvin omien ajatustensa parissa. Ristikoita on kiva laatia pilke silmäkulmassa ja monet ideat ristikoihin syntyvätkin todellisesta elämästä. Hän näkee itsensä introverttina, jolla ei käy aika pitkäksi yksin ollessa. Seurassa hän kuitenkin tarkkailee ja kuuntelee korvat höröllä mitä ympärillä tapahtuu. Parhaat jutut tai heitot, jotka saavat nauramaan, pitääkin kirjata heti ylös tulevia ristikoita varten. Ristikot ja kryptot ovat Millalle rentouttavaa vastapainoa muulle hektisille työelämälle. Hän tuntee olevansa omia polkujaan kulkeva individualisti, jolle matkailu ja hyvät ihmissuhteet ovat lähellä sydäntä. Ristikoita ja kryptoja Milla on laatinut vuodesta 2002 lähtien, Sanarisin puitteissa  vuodesta 2018 alkaen Avun tehtävälehtiin.

Torniolainen Markit on erikoistunut Apu Ristikoissa julkaistaviin sanalaatikoihin, joissa on huima määrä etsittäviä sanoja. 

Helsinkiläinen Juha on terveyskeskuslääkäri ja hän on voittanut sekä kuvaristikoiden että piilosanojen ratkonnan Suomen mestaruuksia. Hän on laatinut muutamia kuvaristikoita erikoisteemoilla, mutta viime aikoina hän on aktivoitunut piilosanojen laatijana. Niitä löytyy Suomen Kuvalehdestä ja Punaisesta Pelikaanista. 

Espoolainen Kari toimi ensin 25 vuotta mainostoimiston vetäjänä, sitten Viihdekarikko Oy:n puitteissa ristikkoammattilaisena 15 vuotta. Taakse jääneinä meriitteinä toimivat Karikkoristikot-lehti, Iltalehden  ristikot, Iltalehden ristikkolehti ja Iisakin laadintakilpailun voitto eläkepäivinä. Reilut 15 vuotta sitten hän oli perustamassa luontofirma Faunatica Oy:tä, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on edelleen. Harrastuksia ovat perhoset, jäärät, sepät, jalokuoriaiset ja leppäkertut. Hän on myös Helsingin Suomalaisen Klubin gourmetkerhon jäsen ja tekee perheensä lähes kaikki ruoat. Pelikaaneja Kari on avustanut 1990-luvun puolivälistä ja nykyisin hänen pitkäsanaisia ja kumpaakin osapuolta haastavia ristikoitaan löytyy myös Suomen Kuvalehdestä ja Ilta-Sanomista. 

Jyväskyläläisen Peten suurena kiinnostuksen kohteena ovat kaikenlaiset älypelit, mm. ristikoiden ratkominen, sanapelit ja visailut. Aikaa on mennyt myös ristikoiden laadintaan ja šakin pelaamiseen, jossa juniorina parhaillaan hän oli SM-kakkonen. Nyt myöhemmin aikuisena sanoilla pelaaminen on edelleen intohimo ja kolmihenkisen perheen kanssa askareiden lomassa kaikella sanoista kuviin täytyy vi(t)sailla. Kirjoittaminen ja piirtäminen kuuluvat myös normaaliin arkeen. Pete avustaa kokkiopintojen lomassa uudehkona tulokkaana Sanaris-tiimissä laatijana ja vihjeittäjänä.

Arto laatii keskivaikeita ja haastavampia ristikoita kotonaan Hämeenkyrössä tai kesämökillä Jämijärvellä. Päivätyönään hän touhuaa langattomien laitteiden parissa, ja siten laatiminen haukkaakin kohtalaisen osan miehen vapaa-ajasta.

Laadinnassa Arto pohjaa vuosikymmenien ratkontaharrastukseen ja pitkäaikaiseen kiinnostukseen latoa sanoja paperille. Julkaisulistalla on neljä täysimittaista romaania, yksi lastenromaani ja kaksi novellikokoelmaa.

Arto sekä laatii että toteuttaa ristikkonsa itse. Ristikoissa on paljon tekstivihjeitä. Hän pitää puhekuplista ja kirjaimilla leikittelystä. Ristikoissa olevat valokuvat ovat lähtöisin omasta kamerasta.

Arton ristikoita löytyy tällä hetkellä lähinnä Passelista ja Punaisesta Pelikaanista.

Tämä on 4–5 tekijän laatijakollektiivi, joka silloin tällöin ilahduttaa visaisilla ristikoillaan Sanasepossa tai Punaisessa Pelikaanissa. 

Manselainen Pekka oli Sanaris Oy:n toinen piirtäjäkiinnitys vuoden 1986 alussa. Pekka on väitellyt sarjakuvatohtoriksi ja tehnyt monenlaista työtä sarjakuvan alalla. Moni ratkoja pitää Pekan rennosta tekstauksesta, sarjakuvamaisista piirroksista ja hauskoista pääkuvaideoista. Pekan jälkeä löytyy monesta paikasta, mm. Pelikaaneista, Ilta-Sanomista, Avusta, Pellervosta ja Maaseudun Tulevaisuudesta. Pekka tekee edelleen kaiken käsin. 

Helsinkiläistynyt Reima oli Sanaris Oy:n ensimmäinen piirtäjäkiinnitys vuoden 1985 lopulla. Reima on koko elämänsä piirtänyt sarjakuvia ja harrastus/työ jatkuu edelleen. Hän on luonut kaikki Pelikaani-logot ja loi myös lehtien kannet liki 20 ensimmäistä vuotta. Reima on tietokonepiirtämisen edelläkävijöitä. Siitä huolimatta hänen viimeaikaiset päätyönsä, Seura sekä Metsästys ja Kalastus, ovat käsin toteutettuja. Reima on erikoistunut japanilaiseen sarjakuvaan ja kirjoittanutkin mm. teokset Mangan värit ja Mangan harmaasävyt. Wikipediasta löytyy lisää! 

Kun Me Naiset -lehteen tarvittiin 80-luvun lopulla uutta naistoteuttajaa, P. A. Manninen ohjasi Ekin Helsingin Sarjakuvamessuille yhden pöydän ääressä olevan nokialaisen Terhin puheille. Yhteistyö käynnistyi ja jatkuu edelleen. Terhin piirrokset sisältävät enemmän yksityiskohtia kuin kenties kenenkään muun suomalaisen ristikkopiirtäjän, mutta piirrokset toimivat hyvin ja luovat persoonallisen ulkoasun. Hän piirtää ja värittää edelleenkin ristikot käsin. Terhin jälkeä löytää etenkin Pelikaaneista ja IS:n arkipehmiksistä. 

Kuhmoisista kotoisin oleva Heikki osaa kyllä laatiakin ristikoita helpoista huippuvisaisiin, mutta viime aikoina hän on keskittynyt toteuttamaan Ilta-Sanomien lauantairistikoita syksystä kevääseen, kesät hän on pitkään ollut vuorotteluvapaalla. Heikki on piirtänyt Iltikseen vuodesta 1989 asti ja on myös ollut SM-ristikoiden toteuttaja alusta saakka eli vuodesta 1993. Heikki on taitavasti siirtynyt käsityöstä tietokonetoteutukseen ja hänen ristikoittensa ulkoasua pidetään yhtenä tyylikkäimmistä koko alalla. Heikki on kansanmusiikkipuolen järjestöaktiivi ja soittaa itse etenkin haitaria ja pystybassoa. 

Lietolainen Markku löi 80-luvun lopussa rukkasen tiskiin, jätti rakennushommat ja alkoi ihastuttaa ristikkokansaa, miksei vähän vihastuttaakin, sillä Markun piirrostyyli ja huumori ovat välillä aika ronskeja. Sanaris Oy:lle Markku taiteilee etenkin Apu-lehden ja kaikkien sen ristikkojulkaisujen tehtäviä, mutta hänen kädenjälkeään löytyy myös mm. Pelikaaneista, Seiskasta, AKT:sta ja Turun Sanomista. Lietolaisesta omakotitalosta ovat omat lapset kaikonneet, mutta lastenlapset tuovat sinne uudenlaista elämää. Kitara viihtyy Markun sylissä ehkä lastenlapsiakin useammin. 

Päivi on piirtänyt ristikoita Sanarisille  vuosituhannen alusta, nyttemmin etenkin Jari Keräsen työparina. Päivi sanoo olevansa ”ikuisopiskelija”, aiheina mm. kiinalainen ja japanilainen kulttuuri- ja taidehistoria. Päivin käsin toteuttamat ristikot ovat tyylikkään siistejä, sillä hän on opiskellut tekstausta ja kalligrafiaa Lontoossa. Päivi asuu tällä hetkellä Ruotsissa toimien myös atk-tallentajana. 

Johanna on pitkään kuulunut Suomen naislaulajien kärkikaartiin. Suosio ja arvostus ovat kulkeneet käsi kädessä, esim. ”Rakkauslaulua” pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista rakkausaiheisista levytyksistä – kyllä kansa tietää! Johanna toteuttaa miehensä Tuomas Holopaisen laatimuksia. He asuvat kahdestaan Kiteellä (perheeseen kuuluu myös muhkea irlannincob-hevonen) ja rakastavat mm. musiikkia, ongelmanratkaisua, neulomista, luontoilua ja nuotiolla istumista.

Petri piirsi jo pikkupoikana – lähinnä eläimiä. Vanhemmat olivat huolissaan, kun hän kyhjötti huonossa asennossa kirjoituspöydän ääressä piirtämässä ja tutkimassa eläinkirjoja yksin eikä ollut kavereiden kanssa ulkona tekemässä pahaa. Piirtämistaito on “jäänyt” tällaiselle sarjakuva­tyylitasolle. Ristikoiden kuvitus kaikki alkoi vuonna 1997. Sittemmin hommia on tullut laajemminkin ja hän onkin tehnyt kuvituksia monille laatijoille ja neljälle eri kustantajalle. Freelancer-tyyppinen työskentely, luova näpertäminen ja omien ideoiden toteuttaminen omaan tahtiin ja omassa rauhassa vaikka hyvää musaa kuunnellen on Petrin mielestä ihan parasta. Kuvittamisen lisäksi hän tekee myös muita graafisen alan töitä kuten kirjojen ja lehtien taittoa ja valokuvausta. Harrastuksia ovat lintujen bongaus, valokuvaus, runojen kirjoittaminen ja rahatilanteesta riippuen luontomatkailu.

Järvenpääläinen Pertti työskentelee Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) tutkimuspäällikkönä. Ristikoiden kuvittamisen hän aloitti 1990-luvun lopulla. Nykyisin hän toteuttaa lähinnä avopuolisonsa Jaana Wahlströmin laatimia ristikoita ja kryptoja. Omia laadintakokeilujakin on takana. Pertti on Markku Mäkelän veli ja hänen ristikoitaan on pääasiassa Avussa ja sen sisarjulkaisuissa. 

Liisa on Suomen mestaruuksiakin saavuttanut ratkoja, joka vaihtoi kilpalavat jokapäiväiseen koeratkontaan. Hän on edelleenkin yli 20 vuoden työrupeaman jälkeen sitä mieltä, että on saanut unelmatyön Sanaris Oy:n ristikoiden tarkastajana. Halikon piilopirtistä hän on nyt siirtynyt Salon kaupungin keskustaan. Liisa penkoo tiedot päästään tai kirjoista ja netistä, jos hän vähääkään epäilee laatijan tai piirtäjän tehneen vihjeeseen virheen. 

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää