Sanaris

30 vuotta Sanarista, 45 vuotta Vuokilaa!

Tämän kirjoitushetkestä 30 vuotta taaksepäin Sanaris Oy:n paperit olivat juuri hyväksyttävinä ja varsinainen toiminta alkamassa. Minulla oli lähes 15 vuotta laatijan uraa takana. Oli jo pitkään tuntunut sitä, että freelancerina toimiminen ei ollut riittävä haaste. Metsänhoitajan tutkinto oli enää yhtä lakitenttiä vajaa.

Olin sopinut muutaman laatijakollegan kanssa jo yhteistyön alkamisesta. Piirtäjien etsimisen aloitin Suomen Sarjakuvaseuran arkistosta. Sieltä löytyi Reima Mäkinen ja hänen ehdotuksestaan otin mukaan myös Pekka Allan Mannisen. Nämä kaksi ovat mukana edelleen, laatijoista ei enää kukaan.

Jo keväällä tapahtui merkittäviä asioita. Sain metsänhoitajan paperit ja moni lehti otti yhteyttä, lopulta myös Ilta-Sanomat, jota kiinnosti aloittaa aivan uudenlainen ajankohtaistehtävä, jolle he olivat antaneet nimen uutisristikko. Tästä alkoi edelleen jatkuva yhteistyö IS:n ja Juhani Tolvasen kanssa. Marraskuussa 1987 Sanaris alkoi tuottaa IS:n viikonlopun ristikot ja seuraavina vuosina tehtävämäärät ovat edelleen lisääntyneet merkittävästi. IS:n piirtäjäksi ehdotti muuten itse Paavo Iisakki Lukkaroinen Heikki Lavoniusta, joka on nyt pieniä taukoja lukuunottamatta hoitanut homman yli 28 vuotta.

Alalla tapahtuneet muutokset ovat olleet samansuuntaisia kuin bisneksessä yleisemminkin ja niistä olen kirjoitellut siellä täällä. Keskeinen ero useimpiin muihin aloihin on, että ristikoita ratkotaan edelleen pääosin paperilla ja printtilehdistä, ei netistä. Ristikko tai ristikot ovat monessa tapauksessa pääsyy hankkia lehti, joten ne ovat tärkeältä osaltaan pitämässä printtilehtiä hengissä. Nettiristikoiden lisääntyminen on silti vääjäämätön kehitys.

Emme ole tasavuosia juuri juhlineet sen enempää yrityksen kuin itsenikään osalta. Ehkä on jopa arvokkainta, kun voi hyvällä omallatunnolla toistaa fraasin: juhlimme työn merkeissä.

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää