Sanaris

Piilosana on nyt tuttavallisesti piilis

Ensitiedotus onnellisuudesta. Piilosanoja tulossa kohti! Varo törmäämästä niihin, et ehkä toivu koskaan! Piilisfiilis valtaa sinut kokonaisvaltaisesti.

Piilosana täytti viime vuonna 40 vuotta. Sen kunniaksi Sanaristikkoseura Sanasepot ja Suomen Kuvalehti järjestivät kaikkien aikojen suurimman ratkontakisan marraskuussa 2014. OtavaMedian tiloihin saapui yli sata huippuratkojaa.

Piilosanat ovat edelleen rajatun joukon hupia. Joukko kuitenkin kasvaa hitaasti ja piiliksellä on kyky kietoa pahaa-aavistamaton kokeilija pauloihinsa. Ongelmana on ollut korkea aloituskynnys. Piilosanavihjeet ovat päällisin puolin käsittämätöntä höpinää.

Nämä asiat mielessään saapui minulle ennalta tuntematon mieskaksikko, Jukka Savola ja Jussi Talvitie, tapaamaan minua ja Pertti Oskalaa 19.12. Keskustelu venyi liki viisituntiseksi. Pienestä jyvästä lähti kasvamaan rönsyilevä kasvi kohti taivasta ja päätettiin alkaa julistaa piilisten ilosanomaa koko Suomelle ja kenties jopa rajojen ulkopuolelle.

Ensimmäinen vaihe ovat Helkan Piilis -illat, aina kuukauden viimeisenä tiistaina klo 19 alkaen. Ensimmäinen pidetään siis 26.1. Hotelli Helkan baarissa Helsingissä osoitteessa Pohjoinen Rautatienkatu 23. Paikalla on laatijoita ja muita piilosanataitureita, joiden kanssa harjaantumattomammat saavat kimpparatkoa. Sen jälkeen tehtävä aina käydään läpi vihje vihjeeltä.

Niin pian kuin ehditään avataan piilis.fi ja some-kanavat. Tarjonta ei ole pelkkää tavallista piilosanatehtävää vaan uusia innovaatioita on lukuisia. Ratkonta tulee olemaan entistä mukavampaa, puhumattakaan siitä, että alkuunpääsy helpottuu. Lapset ja nuoret otetaan erityisesti huomioon, koska heille ei ole aiemmin ollut lainkaan itselleen kohdistettua piilistarjontaa.

Vanhojen piilosanafanien ei kannata huolestua. Kaikki tutut ja turvalliset lehtien piilosanat jatkavat ja tuovat viikkoon ryhtiä. Monille tarjonta ei kuitenkaan ole ollut riittävä. Myös vaihtelua on pyydetty. Nyt sitä on tiedossa.

Tällä hetkellä kohistaan koodauksesta ja sen opettamisesta lapsille ja kaikille. Sanankäyttö ja sanoilla leikittely piilisten tapaan voisi olla seuraava juttu, jonka tärkeys havaitaan jopa kansakunnan kaapin päällä. Mäntyniemestä löytyy korkein mahdollinen piilisfani.

Erkki Vuokila

Runeberginkadun ja Pohjoisen Rautatienkadun risteyksessä Helsingissä kokoontuvat piilosanaihmiset jokaisen kuukauden viimeisenä tiistaina.

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää