Sanaris

Uutisristikko 30 vuotta!

Sanaris Oy oli toiminut vasta muutaman kuukauden, kun tapahtui jotain historiallista. Silloin lähti oraalle yksi merkittävimmistä suomalaisista ristikkoyhteistöistä. Ilta-Sanomat tilasi Sanaris Oy:ltä Uutisristikon, tuolloin ainutlaatuisen ja edelleen ainoan ajankohtaisristikon koko maailmassa, elleivät tietomme ole pahasti päivittämättömät.

Toimenannossa sanottiin, että ristikon tulisi sisältää ”jopa edellisen viikon uutisia”. Heti alkuun oli kuitenkin selvää, että tiistaina julkaistavaan ristikkoon tulisi edeltävän viikonlopun ja jopa maanantain uutisia.

Yhteistyömme Ilta-Sanomien kanssa lisääntyi vuoden 1987 lopussa, kun meiltä tilattiin viikonloppunumeroon helppo ja visainen ristikko. Tuohon aikaan muissa arkilehdissä paitsi tiistaissa ei ollut kuvaristikoita, vain ristisanat. Tehtävätarjonta on lisääntynyt vuosi vuodelta. Suurin juttu on vuonna 2004 aloitettu maanantain RistikkoExtra ja vähän myöhemmin perustetun tv-lehden ristikkotarjonnan laajeneminen kahdeksansivuiseksi. Välissä oli muutaman vuoden ilmestynyt Pelit-liite. Viikonloppunumeroon satsattiin lisää 2000-luvulla, kun mukaan saatiin mm. tavuristikko, krypto ja piilosana Jos olisin kuullut tästä vuonna 1986 firman aloittaessa, se olisi varmasti aiheuttanut huimausta ja toisaalta epäluuloa, että miten tuollainen pystytään hoitamaan.

Joku toinenkin kuin allekirjoittanut on elänyt uutisristikon varjossa puolet elämäänsä. Juhani Tolvanen on ollut yhteyshenkilömme Ilta-Sanomiin koko tämän ajan. Hän on positiivisuudellaan tehnyt joskus rankan työn helpommaksi kestää. Vuodesta 1993 olemme hänen kanssaan järjestäneet Ristikko SM -tapahtumat joka toinen vuosi, jo 12 tapahtumaa tähän mennessä.

Erkki Vuokila

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää