Sanaris

Vuodesta toiseen

Viimeinen virallinen työpäivä ennen pitkiä joulupyhiä on takana. En kuvittelekaan, että pitäisin monta päivää pelkkää vapaata, mutta tänä iltana ajattelin istuskella kannettavanani ääressä ja kirjoittaa menneestä vuodesta ja ehkä hieman pohtia tulevaa. Olihan tämä taas aikamoinen vuosi. Ristikoita tehtiin varmaan enemmän kuin koskaan. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta. Ristikot suunnitellaan aina yksilöllisesti tilaajan tarpeisiin. Tilaukset ovat hyvin erilaisia. Tänä vuonna ei tainnut tulla yksiäkään pakkeja. Tällä vuosituhannella on tullut ehkä pari hylkäystä eli ristikkoa ei ole lopulta käytetty, koska se ei ole vastannut tilaajan toiveita.

Ristikoiden teko ei ole yksinkertaista. Virheitä sattuu. Suuria ja pieniä. Selkeitä mokia ja makuasioita. Suurin osa ratkojista ei pikkuasioille korvaansa lotkauta. Useimmat ratkojat eivät pikkujuttuja edes huomaa. Mutta joskus taas tulee tiukkoja kommentteja joko olemattomista tai pienistä epätarkkuuksista. Otetaan pari esimerkkiä. Fysiikan ja biologian termeinä teho ja voima tai rotu ja laji eivät ole keskenään synonyymeja. Mutta suomen kielessä yleisemmin ajateltuna ne ovat. Tästä syntyy tiukkaakin polemiikkia. Yritämme välttää turhaa skismaa tällaisissa asioissa, mutta välillä ne nousevat esille tahtomattakin.

Jos unohdetaan viime vuonna alkanut ja kevääseen jatkanyt levynteko sekä sen julkaisu, ajastajan suurimmat kohokohdat osuvat loppuvuoteen. Torstaina 16.11. tipahti postiluukusta kirje, jossa luki ”Tasavallan presidentiltä”. Sanaris Oy sai tunnustuksen hyvin korkealta taholta, kun maamme ykköspari kutsui sen vetäjäparin linnaan juhlistamaan itsenäisyyden 101-vuotisjuhlaa.

Juhlaa vietti myös Virve Rosti, jolle ojensimme 10.11. juhlakonsertin jälkeen Menneisyyden vangit -yhtyeen tilauksesta kehystetyn ristikkolahjan eli 12.11. Ilta-Sanomissa julkaistavan Histiksen Heli Kärkkäisen taiteilemien reunusten kanssa. Lahjaan kuului lisäksi paistattelu Punaisen Pelikaanin 1/2019 kansikuvatyttönä ja muutenkin keskipisteenä.

Loppuvuonna näimme avustajaparimme Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan esiintymiset. Johanna esiintyi kaimansa Iivanaisen kanssa Gemini-konsertissa Peacockissa. Kokemus oli mykistävä. Vähintään yhtä vaikuttava oli Nightwishin lähes vuoden mittaisen Decades-kiertueen päätöskonsertti Hartwall Arenalla 15.12. Nightwish pääsi täysin ansioin suomalaisen musiikin Hall of Fameen lokakuussa 2018.

Eniten juhlaa on yrityksellemme tuonut kuitenkin jo mainittu Heli Kärkkäinen siirtymällä viime vuodenvaihteessa työskentelemään etätöiden sijaan Pakilan toimitiloihimme täysipäiväisesti. Olemme päässeet panostamaan ristikoiden ulkoasuun ja niiden yksityiskohtiin aikaisempaa paljon enemmän. Heli on monen muun piirtäjän tavoin myös osallistunut ristikoiden vihjeityksen suunnitteluun yhä enenevässä määrin.

Osaamme laatia Suomen parhaita helppoja ristikoita, mutta visaisissa olemme elementissämme, sillä niiden huipputekijöitä on vähän ja lähes kaikki ovat tallissamme. Ilta-Sanomien Kovis, Suomen Kuvalehden kerran kuussa toistuva kolmitähtinen sekä Punaisen Pelikaanin loppupään ristikot ovat käsitteitä ja ristikkohullujen ainoita tyydytystapoja.

Myös netin puolella olemme ristikkoalan edelläkävijöitä. Perustimme ristikkoväen yhteisen saitin sanaristikot.net vuonna 2003. Vuoden 2019 aikana siellä aloitetaan keskustelusäie numero 10 000. Päätteellä ratkottavia ristikoita on vuodenvaihteessa liki 6 300. Vuonna 2019 olemme jälleen myös vastaamassa Piilosana SM 2019:n tehtävistä. Kisa alkaa helmikuun alussa.

Vaikka printtilehtien levikit pääosin laskevat, uskon edelleen kynällä ratkottavien ristikoiden suureen suosioon myös vuonna 2019.

Erkki Vuokila

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää